Αδενοϊός

Ο αδενοϊός αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες λοιμώξεων σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος, όπως το αναπνευστικό σύστημα, τα μάτια και το γαστρεντερικό σύστημα. Πρόκειται για ιούς οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, ανάλογα με το μέρος του σώματος που μολύνουν. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν άτομα κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα μικρά παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ονομάστηκαν έτσι καθώς πρώτα απομονώθηκαν από τους ιστούς των αδενοειδών εκβλαστήσεων, τις αμυγδαλές. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον επτά διαφορετικά είδη αδενοϊών, καθένα από τα οποία μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς υποτύπους.

 

Υπάρχουν περίπου 50 διαφορετικοί τύποι αδενοϊών που μολύνουν τον άνθρωπο. Οι λοιμώξεις από αυτούς τους ιούς συνήθως είναι ήπιες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα.

 

Πώς μεταδίδεται ο αδενοϊός;

 

Η μετάδοση των αδενοϊών γίνεται με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα στους κυριότερους τρόπους μετάδοσης συγκαταλέγονται:

  • Άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, όπως μέσω χειραψίας ή αγκαλιάς.
  • Σταγονίδια που μεταφέρονται από βήχα ή φτέρνισμα.
  • Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια άγγιγμα του στόματος, της μύτης ή των ματιών χωρίς πλύσιμο των χεριών.
  • Έκθεση στα κόπρανα μολυσμένου ατόμου, κυρίως κατά την αλλαγή πάνας.
  • Σπάνια, μέσω του νερού, όπως σε πισίνες που δεν έχουν απολυμανθεί σωστά.

 

Αυτοί οι τρόποι μετάδοσης καθιστούν τους αδενοϊούς εξαιρετικά μεταδοτικούς, ειδικά σε κλειστούς χώρους όπως σχολεία και νοσοκομεία. Τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι οι ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο.

 

Συμπτώματα λοιμώξεων από αδενοϊό

 

Τα συμπτώματα που προκαλεί ένας αδενοϊός εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που έχει μολύνει. Συχνότερα, οι αδενοϊοί μολύνουν το αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματα του αδενοϊού είναι σχετικά παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Καταρροή
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Ωτίτιδα
  • Πρησμένοι λεμφαδένες
  • Βρογχίτιδα
  • Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, πνευμονία

 

Οι αδενοϊοί μπορούν επίσης να προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα, προκαλώντας διάρροια, κοιλιακό άλγος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γαστρεντερίτιδα. Η τελευταία μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και έμετο, κυρίως στα μικρά παιδιά.

 

Τα περισσότερα συμπτώματα μιας λοίμωξης από αδενοϊό διαρκούν από λίγες ημέρες έως δύο εβδομάδες. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση πνευμονίας ή προβλημάτων στο γαστρεντερικό σύστημα, η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερη και πιο επιβαρυντική για τον ασθενή. Επίμονος βήχας ή διάρροια είναι συχνά συμπτώματα που μπορεί να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο, ακόμα και μετά τη βασική φάση της λοίμωξης.

 

Αδενοϊός τύπου 41

 

Ένας από τους πιο γνωστούς υποτύπους, ο αδενοϊός τύπου 41, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. Παρότι αυτός ο υποτύπος συχνότερα προκαλεί ήπια γαστρεντερίτιδα, υπάρχουν περιπτώσεις σοβαρότερων επιπλοκών, όπως η ηπατίτιδα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο αδενοϊός;

 

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τις λοιμώξεις από αδενοϊούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επί παραδείγματι, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων, προκειμένου να μειωθεί ο πυρετός και ο πόνος. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η μεγάλη κατανάλωση νερού καθώς επίσης και η επαρκής ξεκούραση.

 

Για τους περισσότερους ανθρώπους με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, τα συμπτώματα της λοίμωξης θα υποχωρήσουν μόνα τους. Ωστόσο, για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρά συμπτώματα, μπορεί να απαιτηθεί ιατρική παρακολούθηση ή και αντιική θεραπεία.

 

Πρόληψη

 

Η καλύτερη άμυνα ενάντια στους αδενοϊούς είναι η τήρηση των βασικών μέτρων υγιεινής.

Ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να προληφθεί μέσω των εξής τακτικών:

  • καλό πλύσιμο των χεριών
  • αποφυγή της στενής επαφής με μολυσμένα άτομα
  • καλή απολύμανση των κοινόχρηστων επιφανειών

 

Στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, η καλή υγιεινή είναι κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

 

Επικοινωνήστε με την Παιδίατρο Δρ. Χατζηάλη Σάαντα για να ενημερωθείτε πλήρως για τον αδενοϊό.

Αδενοϊός